Sidor

fredag 22 juli 2011

Dystopi

Dystopi, vad är det för nåt? Undrar du kanske. Kanske låter som en sjukdom? Men det är det inte, det är så man kallar böcker som handlar om en dyster framtid.

Jag har precis läst en sådan bok, Den gröna cirkeln, av Stefan Casta. Temat är miljöförstöringar kan man säga, eftersom man anar att katastrofen som ungdomarna i boken råkar ut för har att göra med miljöförstöringar.
Boken handlar om Judith, som är ihop med David, som hon kallar David Backham, för att hon tycker han är så snygg. De bor på en slags internatskola, och man förstår snart att boken utspelar sig i en snar framtid. Tillsammans med två kompisar bildar de den hemliga föreningen "Den gröna cirkeln", med sin förening vill de förändra världen, och göra den till en bättre plats. Men snart får Judith, David och deras två vänner annat att tänka på än föreningen, kärlek och vardag. En dag när kompisarna är tillsammans i skolan så börjar det värsta regoväder de någonsin varit med om. Det värsta är att det aldrig slutar. Kompisarna räddar sig undan regnet på en skyddad plats, där de förfärat tittar på hur hela skolbyggnaden dränks, och snart kommer Judith och hennes kompisar oxå att dränkas, de måste rädda sig undan på något sätt!

Detta är början på boken, Judith och hennes kompisar är de enda (eller..?)som lyckas rädda sig undan katastrofen, och större delen av boken utspelar sig Efter katastrofen.

Jag tyckte att den här boken kändes otäckt verklig. Precis såhär känns det nog att drabbas av en katastrof! Boken är ganska läskig, och den passar för dig från 11-12 år och uppåt, beroende på hur känslig du är för läskiga saker...

Den gröna cirkeln är en av böckerna som är med i "Barnens Romanpris" i Sveriges Radio.
Lyssna på när barnjuryn har sina överläggingar den 9, 10, 11 och 12e augusti kl 11.05 i P1.

onsdag 13 juli 2011

Det ska börjas i tid...


Tänk att det finns pekböcker om ALLT!
Jag hittade precis boken Minsta boken om Fjällvandring, i hyllan på biblan. En jättesöt bok i hård kartong, där man kan lyfta på flikar och se att det är bra att använda myggolja, om man lyfter på en flik som ser ut som en jordhög ser man hur fjällräven bor (han äter popcorn framför tvn såklart...)
Jag tycker det är roligt att det verkar som att det finns böcker för de allra minsta om ganska udda ämnen, det finns även tex: Lilla monsterboken, Nicke Nyfiken på rymdfärd och en massa mer.
men när man ser till vilka åldrar dessa böcker rekomenderas så står det ofta, från 1 år. Det är ju helt fel! Jag tycker man ska börja läsa med sitt barn redan när barnet är bara några få månader gammal. Nu väntar jag själv på mitt första barn, och när han/hon kommit till världen hoppas vi att vi kan läsa för bebisen när den är så liten. (Fjällvandringsboken kommer säkert läsas!)
Bebisar brukar tycka att bara det faktum att det kommer fram nya saker om man vänder sida är som magi! Och det ska ju vara något magiskt med böcker, även för de minsta.
Ni vet väl att vi har sagostunder o rim och ramsor för bebisar på Västra Frölunda biblioteket? Viktigt för bebisens språkutveckling!
Välkommen in så berättar vi mer!

Trevlig sommar på er alla önskar Johanna!