Sidor

måndag 29 mars 2010

ALMA-priset 2010

Visste du att Astrid Lindgren har gett namn åt världens största barn- och ungdomslitteraturpris? Astrid Lindgren dog 2002, 94 år gammal och hennes böcker har betytt enormt mycket för barn och vuxna över hela världen i mer än femtio år. Hon är fortfarande en av de mest populära barnboksförfattarna och hennes böcker toppar listorna över de mest utlånade böckerna på biblioteken varje år. Säkert har du läst många av hennes böcker och kanske sett några filmer som baseras på hennes berättelser också?
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner kronor! Och en eller flera personer klan få priset. Man vill genom att dela ut priset öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i hela världen, och man vill också arbeta för barns rättigheter! Förkortningen ALMA står för Astrid Lindgren Memorial Award och är alltså ett litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Varje år belönas författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete med ALMA-priset. ALMA-priset instiftades av Sveriges regering.

Läs mer om ALMA-priset och alla pristagare genom åren HÄR.

I år gick priset till Kitty Crowther, en belgisk illustratör och författare, född 1970. Hon använder oftast blyerts, tusch och färgpennor när hon gör sina fina bilderböcker och illustrationer. Bland annat har hon gjort böckerna Vakna Ivo, Ivo & Vera på bio, Är det dags? och Sov gott, lilla groda.
Min favorit är boken Är det dags? som handlar om hur alla mjukdjuren väntar och väntar på att barnet äntligen ska gå och lägga sig, för vad är mysigare än att få krypa upp i sängen tillsammans inför läggdags och kanske lyssna på sin favoritsaga?

fredag 26 mars 2010

Litteraturvecka - Helena Bross
















Gillar du lättlästa böcker så gillar du Helena Bross! Hon har skrivit jättemånga lättlästa böcker och jag gillar ALLA!!!
Vem vill inte lära sig snabbt om världens bästa pop-grupp ABBA eller om världens bästa författare Astrid Lindgren? Eller läsa om klass 1B och alla deras äventyr. Och du har väl inte missat de spännande böckerna om kusinerna Simon och Moa.

torsdag 25 mars 2010

Litteraturvecka - Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin Lundberg Hahn bor i Göteborg. När man läser böckerna om Fredde, Mimmi och Zacki så kan man ana att alla mysterier händer här mitt i staden. Eller, vad tycker du?
Vill du veta mer om Kerstin så finns det en intervju att lyssna på Barnens bibliotek. Dom som intervjuar är bokslukare och har nog läst alla Kerstins böcker. Där får du också tips på alla böcker som Kerstin har skrivit!

Så här ser hon ut!

onsdag 24 mars 2010

Böcker blir film - igen!

Än en gång har populära böcker förvandlats till filmer. På fredag - den 26 mars har två filmer premiär! Dels filmen Draktränaren som bygger på böckerna om Hicke Hiskelig Halvulk III. Böckerna som är skrivna av Cressida Cowell handlar om Hicke som är ung viking som lever på ön Berk. Där hör det till att kämpa mot drakar. Snart är det dags för den stora initieringen, det stora testet. Testet går ut på att fånga och träna sin egen drake. Lyckas man med det så blir man värdig sin stam och sin far. Men Hicke är tyvärr inte så tuff... inte för att vara hövdingason. Men allt förändras när han blir vän med en skadad drake... Läs böckerna eller se filmen, som är filmad i 3D.


Pia Hagmar är ju en känd författare - hon har skrivit mysterieböcker och en mängd hästböcker. Och kanske är hon allra mest känd för sina böcker om hästtjejen Klara?! Nu kommer filmen om Klara i Hallondalen.

tisdag 23 mars 2010

Litteraturvecka - Andrea Räder

Litteraturveckan är en hel vecka full med spännande möten mellan barn och författare. Idag får Slottsbergsskolan i Frölunda träffa en författare och illustratör som heter Andrea Räder. Förresten vet du vad illustratör betyder? Illustratör är den som illustrerar boken. Alltså gör bilderna i boken. Andrea Räder är jätteduktig på att göra fina bilder. Du kan se här vilka fina omslag och bilder hon gör! Omslagen ser ut som små tavlor.
Kanske kommer hon att prata om Bröderna Grimms sagovärld? Andrea har forskat om hur bröderna Grimm levde - visste du att dom levde tillsammans i hela sitt liv? Bra att Andrea är så duktig på tyska, hon bor faktiskt både i Tyskland och Sverige.
Eller så kommer hon kanske att prata om Snövit och de sju dvärgarna... Tänk att Andrea har forskat om den sagan och kanske är det så att de sju dvärgarna egentligen inte alls var några kortvuxna små män. Utan barn som tvingades att arbeta nere i de mörka, trånga gruvgångarna.
Eller så kommer hon kanske att prata om någon ny spännande bok!


Hon har även gjort bilderna till faktaböcker som Första boken om Järnåldern, Stenåldern och Vikingarna, sångböcker och bilderböcker.

Hon har även illustrerat de lättlästa böckerna om Milo, skrivna av Åsa Storck:

måndag 22 mars 2010

Litteraturvecka - Clas Rosvall

Den här veckan är det litteraturvecka i Göteborg. Då kommer massor av författare till skolor och bibliotek i runt om i stan för att träffa barn. På Västra Frölunda bibliotek har vi under veckan inte mindre än fyra författare hos oss på besök!

Och först ut är Clas Rosvall. Han jobbar bland annat som barnboksförfattare, poet och översättare. Och han vill med sina böcker inspirera barn och vuxna, elever och lärare till eget skrivande och skapande.

Han har skrivit böcker som man arbeta med i skolan för att utveckla sitt språk och berättande och bara i böckernas titlar hör man att Clas Rosvall älskar att vrida och vända på ord. Eller vad sägs om: Rimsalabim, Språklek och ordglädje, ABC vad är D, Barnen på Språkmakargatan, Räkna med Språk och Fria Fantasier?!



Clas Rosvall har också skapat de fina ABC-böckerna Djurens ABC och Kroppens ABC som lika gärna kan läsas som versböcker!

fredag 19 mars 2010

Jag Ella

Ellas föräldrar är halvsamer, men Ella känner sig som en riktig same. Hon bor med sin familj i en fjällby som heter Visttasluokta och som ligger långt upp i norra Sverige. Ella älskar livet där, hon känner varje sten och växt på gården och vet alla de bästa ställena när man leker kurragömma. Hon har bestämt att hon ska bo där hela sitt liv, i en stuga bland fjällen, med naturen alldeles nära inpå och den samiska kulturen nära sitt hjärta.
-Ella, vakna! schasade pappa på.
Han kramade hennes hand och sa, att du och jag, vi är riktiga
fjällmänniskor, vi. I våra hjärtan bultar forsens brus och den vinande vinden
över kalfjället. Eller hur?



Men så plötsligt en dag berättar hennes föräldrar att de ska skiljas, och det
innebär att Ella måste flytta. Långt. Hur blir det att bo i en stad med avgaser istället för den rena fjälluften och att bo i en liten lägenhet istället för ett hus? Och kommer Ella att få nya kompisar?

Är du nyfiken på fler böcker om samiska barn och ungdomar så kan du till exempel läsa SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius och Skuggrädsla av Annica Wennström.

tisdag 16 mars 2010

Ondska och evig ungdom

Äntligen en ny bok om Karl och Sara som bor i Krabbsjögrund! Här händer det alltid en massa konstiga och läskiga saker. Spöken och vålnader finns överallt och ondskan lurar bakom varje hörn.

I den nya boken får Karl hjälpa till att städa ur den gamla Disponentvillan där det sägs att det spökar. Han som bodde där för femtio år sedan försvann nämligen spårlöst och det viskas om att det var själva huset som svalde honom. Karl tycker så klart att det är lite kusligt i det gamla huset men han får betalt för att hjälpa den nya ägaren, magikern Miriam Matin. Hon avslöjar att hon letar efter en bägare som ger evig ungdom åt den som dricker ur den och hon tror att den ska finnas någonstans i huset. Men jakten efter evig ungdom leder också till att gamla hemligheter och spöken väcks till liv.

Boken De dödas källa är inte bara en utan flera spökhistorier, perfekt för dig som gillar att bli lite härligt skrämd och inte har något emot att sova med lampan tänd...

Lena Ollmark och Mats Wänblad är det som har skrivit den här superläskiga och spännande boken. Det är den tredje boken om Karl och Sara och deras äventyr i Krabbsjögrund. De två första böckerna heter Spökskeppet Vallona och Kapten Svarteks grav.

fredag 12 mars 2010

Skurken med superstyrkan

Kanske känner du igen dom här figurerna från 2008 års julkalender Skägget i brevlådan som sändes både på TV och i radio? Det finns även böcker om dom tre hjältarna! Första boken om Klas, Lage och Renée hette Duvflöjtens härskare. Nu har andra delen kommit och den heter Skurken med superstyrkan. Boken börjar med att världens tyngsta staty blir stulen från Stadens Största Konstmuseum. Men vem har kunnat lyfta och bära iväg en så tung staty?

Lage och Renée har en ingenjörsfirma tillsammans och Klas bor hos dom och hjälper till med lite av varje. När dom får reda på att statyn blivit stulen så vill dom hjälpa till. Men samtidigt börjar polisen misstänka att Klas, Lage och Renée själva har något att göra med stölden och vännerna blir både detektiver och huvudmisstänkta på samma gång. Med hjälp av Renées smarta uppfinningar kan dom till slut lösa mysteriet och vägen dit är både rolig och spännande!

tisdag 9 mars 2010

En samling full av kärlek

Nu finns en ny jättefin bok i Barnkammar-serien: Den rosa barnkammarboken. Temat för den här samlingen är kärlek och vänskap och här finns sagor, sånger och dikter i en härlig blandning. Några figurer som är med i boken är bland andra Nalle Puh, Mumintrollet och Nils Karlsson Pyssling. Och bidragen är gjorda av författare som Pija Lindenbaum, Tove Jansson, Astrid Lindgren, Ulf Stark och många fler.

Tänk vad många personer man tycker om ändå: mamma och pappa, sitt husdjur och sin bästis, sin mormor eller sin kusin. Och tänk vad många som tycker om just dig!

Det har tidigare kommit en hel rad barnkammarböcker med olika färger och teman. Du kan låna alla hos oss på biblioteket!


fredag 5 mars 2010

Fler gamla klassiker på ett nytt sätt

Vilken bra idé att göra seriealbum av gamla klassiker!

Berättelsen om Greve Dracula som bor i sitt förfallna slott i Tansylvanien känner de flesta igen. Fastighetsmäklaren Jonathan Harker reser till Transylvanien för att göra affärer med Dracula. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig... Ganska snart upptäcker Jonathan att greven är omgiven av vargar, verkar tycka om blod och är rädd för speglar. Nu vill greven flytta till England, där Jonathans fästmö Mina bor, och även där börjar mystiska och skrämmande saker att hända... Varning för rysare!

Mindre läskig men minst lika spännande och bra är berättelsen om
Tom Sawyer. Tom är en busig pojke som ständigt hittar på nya upptåg. Han rymmer hemifrån, hittar en skatt och går vilse i en grotta. Om man gillar äventyr så är den här boken perfekt!

Båda böckerna är alltså i serieformat, med fina bilder i rutor och med pratbubblor. Ett nytt sätt att upptäcka gamla favoriter!

tisdag 2 mars 2010

Alice - en klassiker!

Tänk att det är 145 år sedan den här boken skrevs! Ändå känns den ny, fräsch och rolig. Berättelsen om Alice, som ramlar ner i ett kaninhål och hamnar i underlandet där mycket konstigt kan hända, är alltid aktuell. Nu har det kommit en ny bok med med vackra bilder.

Läs boken och gå sen och se filmen!

Du vet väl att historien om Alice snart kommer som film. Den går att se som 3D. Kolla här på trailern till filmen, visst blir man sugen på att se den...