Sidor

måndag 29 mars 2010

ALMA-priset 2010

Visste du att Astrid Lindgren har gett namn åt världens största barn- och ungdomslitteraturpris? Astrid Lindgren dog 2002, 94 år gammal och hennes böcker har betytt enormt mycket för barn och vuxna över hela världen i mer än femtio år. Hon är fortfarande en av de mest populära barnboksförfattarna och hennes böcker toppar listorna över de mest utlånade böckerna på biblioteken varje år. Säkert har du läst många av hennes böcker och kanske sett några filmer som baseras på hennes berättelser också?
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner kronor! Och en eller flera personer klan få priset. Man vill genom att dela ut priset öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i hela världen, och man vill också arbeta för barns rättigheter! Förkortningen ALMA står för Astrid Lindgren Memorial Award och är alltså ett litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Varje år belönas författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete med ALMA-priset. ALMA-priset instiftades av Sveriges regering.

Läs mer om ALMA-priset och alla pristagare genom åren HÄR.

I år gick priset till Kitty Crowther, en belgisk illustratör och författare, född 1970. Hon använder oftast blyerts, tusch och färgpennor när hon gör sina fina bilderböcker och illustrationer. Bland annat har hon gjort böckerna Vakna Ivo, Ivo & Vera på bio, Är det dags? och Sov gott, lilla groda.
Min favorit är boken Är det dags? som handlar om hur alla mjukdjuren väntar och väntar på att barnet äntligen ska gå och lägga sig, för vad är mysigare än att få krypa upp i sängen tillsammans inför läggdags och kanske lyssna på sin favoritsaga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar