Sidor

fredag 27 augusti 2010

En som vunnit...


ett fint pris är Lin Hallberg. Så här glad ser hon ut! Stort Grattis önskar vi från bokochblandat!
Hon har vunnit Barnens Romanpris för sin bok Adzerk -den vita hingsten. Den boken har jag tipsat om förut, finns att läsa om under hästböcker!

Priset är alldeles nytt, för första gången delas Barnens Romanpris ut till en barnboksförfattare. En barnjury från en mellanstadieskola har valt den bästa boken för alla 9-12 åringar!
Vill få boktips eller se mer från prisutdelningen så gå in på Barnens Romanpris.

tisdag 24 augusti 2010

Vinnare, vinnare, vinnare....

Snart vet vi alla vem som vunnit i sommarlovets tävlingar!
Under veckan kanske just du får ett telefonsamtal om att just du har vunnit en Wii-konsoll eller andra fina priser. Håll koll på bloggen - vi kommer att skriva vilka som har vunnit!

Prisutdelning blir det fredagen den 3 september kl 16 på Västra Frölunda bibliotek.

tisdag 17 augusti 2010

Tävla, tävla, tävla...

På söndag plockar vi ner sommarens tävlingar på bibliotekets barnavdelning.
Så passa på att tävla om alla fina priser.

Du har väl inte missat att du kan vinna en Wii-konsoll?! Har du läst 10 böcker under sommaren och fyllt i vår tävlingsformulär så har du chans på fina priser. Kom ihåg att lämna in tävlingsformuläret! Sista dagen är söndagen den 22 augusti.

Vi kommer att ringa alla vinnare, så glöm inte att fylla i telefonnummer och namn. Prisutdelning blir det fredagen den 3 september kl 16 inne på Västra Frölunda bibliotek.

Lycka till!

torsdag 12 augusti 2010

Fantasyprojekt

Jag vet inte om ni tänkt på det, men jag har en dragning till böcker med magi, drakar och främmande världar. Fantasy, med andra ord. I sommar, och den här hösten har jag som ett slags ”projekt” att försöka läsa så absolut mycket som möjligt från Frölundabibblans fantasyhylla, för barn och ungdommar.
Det är verkligen roligt. Ju mer magi destå bättre!!

Vet ni vad det är som kännetecknar en ”klassisk” fantasybok?
Den behöver uppfylla vissa kategorier, som jag tycker är det dessa:
- Huvudpersonen ska vara en ung, från början oskyldig person, som mot sin vilja tvingas in i ett äventyr där han/hon ska uppfylla något viktigt syfte: Det kan vara att rädda världen, rädda sin familj, eller rädda något väldigt viktigt föremål. Personen ska mogna ju längre berättelsen går, och då ska personen inse att det finns mycket fler spännande saker i världen än vad han/hon trodde när berättelsen började. Monster finns på riktig, typ.

- Som ingridienser ska personen hellst färdas mellan olika världar, eller åtminnstonne ska det inrymmas mycket magi, eller övernaturliga händelser i berättelsen.

- Hellst ska huvudpersonen själv lära sig någon form av magi. Men det är inte nödvändigt (Frodo tex, kan ju bara utöva magi när han använder magiska föremål som andra lagt besvärjelser på, som Ringen tex.)

- Det ska finnas en motsättning mellan ont och gott i berätelsen (Mycket viktigt!)

Ja, det är väl ung så som Jag tänker mig att ingridienserna i en fantasygryta ser ut.
Bland vuxenböckerna så är min favvo Sagan om drakens återkomst, en evighetslång fantasyserie som aldrig tycks ta slut. När det gäller barnfantasy så har jag svårt att säga nån riktig favvo, av de jag läst hittils i mitt liv är det väl Harry Potter, Narniaböckerna samt Klanen Otori som jag gillar allra bäst.
Bläckhjärta var för lång (fantasy ska inte vara sådär tråkig!!) Spiderwick var också för tråkig, och liksom för verklig.
Jag återkommer om ett par månader med hur det har gått med Fantasyprojektet.

tisdag 10 augusti 2010

Jag gillar!!!


Ibland blir man riktigt positivt överraskad av en bok man läser. Man hade inte förväntat sig någonting, och så får man en omskakande läsupplevelse. Precis så var det när jag läste ungdomsboken Emmy Moréns dubbla liv, av Barbara Voors. Boken består enbart av en brevväxling mellan den 16 åriga Emmy Morén, och en annan (?) Emmy Morén, som är 29 år gammal och jobbar som skådespelare i Stockholm. Den yngre Emmy skriver att hon funnit den äldre Emmys namn och adress på Internet, och skiver ett öppenhjärtligt brev till henne. Då hon får ett lika öppenhjärtligt svar, så startar en mycket intressant brevväxling mellan de två tjejerna. De berättar om sina drömmar, kärleksbekymmer och vardagsproblem för varandra.
Jag tycker att det är ett genialiskt drag av författaren att på detta sätt spegla hur svårt livet kan vara, i olika skeden. De bekymmer man hade i tonåren är inte desamma, som man har när man blir äldre, men trotts att livet borde förbereda dig för allt så står du där ändå och behöver en vänns hjälp.
Boken fick mig att fundera en del på livets gång. Jag tycker boken passar för alla åldrar; läs den om du är 15 eller har fyllt 30.

fredag 6 augusti 2010

Don’t try this at home!



Jag tycker ofta lättlästa böcker är urtrista. Dom handlar bara om fotboll, katter, hundar eller en skoldag, typ. Men det finns litet undantag från regeln. Det kom nyss in ett par spännande lättlästa böcker hit till Västra Frölundabibblan. Jag slukade dom på ett nafs, men den som tar tid på sig att läsa har en spännande bok som han får hålla på med ett tag.
Den ena var Bomben i matlådan, som är en jättebra börja läsa bok; den handlar om hur några killar triggar varandra till tillverka livsfarliga smällare. Huuu!

Satans torn, har inte som titeln antyder något med hin håle att göra, utan den handlar också om hur killar med grupptryckets hjälp triggar varandra att göra något dumt; här är det istället ett högt torn som de ska klättra upp i. Passar för låg- mellan stadiet.

Men, jag säger bara; Dont try this at home!

onsdag 4 augusti 2010

Inget för lättskrämda!



Jag har precis avslutat första delen i serien Mörkrets tid av A.J. Lake. Den heter Drakens bok. Det är en fantsyserie i tre delar, men jag mistänker att fortsättningen handlar mer om draken än vad den första boken gör, med tanke på att draken mest är med i slutet av boken. Den drake som det är fråga om är så hiskeligt stor att bara tänderna på honom/henne är stora som en människa. Man vill inte hamna i dennes klor!
Boken utspelar sig i ett forntida Storbrittanien, och handlar om en pojke och en flicka som råkar befinna sig på samma skepp, när det förliser i en fruktansvärd storm. De är de enda överlevande, och ombord på skeppet fanns en speciell magisk last, som barnen av misstag räddar. De blir nu knutna till detta magiska föremål, vilket ger dem olika, (oönskade) magiska förmågor. Barnen blir trogna vänner, men snart förstår de att det finns fler som vill åt de magiska föremål de kommit över. Tillsammans tvingas de på flykt, och möter olika människor på sin väg. Men vem kan de lita på? Vem är vän och vem är fiende? Och den Väldiga Drake de såg i stormen, är den också ute efter det magiska föremålet?
Drakens bok är en välskriven barnfantasy, som jag tror är perfekt för högläsning för åk 4-7.

Men är du själv är en bokslukare kommer du säkert sluka denna bok snabbt!
Fortsättes av Svärdets bok och Cirkelns bok.