Sidor

torsdag 29 september 2011

Författare till Läseklubben!

Nu ser vi i Bokslukarklubben fram emot Torsdag den 20 oktober. Då kommer nämligen barnboksförfattaren Kertin Lundberg- Hanh att vara med på träffen.
Kerstin skriver bla barndeckare som utspelar sig här i Frölunda. Många har läst och gillat dessa deckare om Fredde och Mimmi, dom heter Svart bälte och Bakom masken, De passar åldern ca 9-13 år. Kertins senaste barnbok är en kapitelbok för åldern ca 7-11 år, och den heter Vitas Hemlighet.
Författarebesöket är bara för Läseklubbens medlemmar. Det ska bli kul tycker vi Bokslukarbibliotekarier!

söndag 18 september 2011

Boktips och berättelse från vinnaren i Låna Läs Skriv & Tävla 2011!

Sist men inte minst! Boktips och berättelse från årets förstapristagare Soleil, 12 år:

Boken heter I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell:
"Jag har rodnat åt vissa delar av boken. Jag har skrattat åt vissa saker i boken. Jag har grinat som en stucken gris, och jag har njutit. Det här är en lättläst bok och jag njöt av varje sida. Den här boken får man inte missa, den är sjukt bra och spännande, och jag älskar huvudpersonen, hur hon är och hur hon tänker."

Visst blir man sugen på att läsa!?!  Boken är en ungdomsbok och vi på biblioteket tror att den passar dig som är 12 år och uppåt. Du kan reservera boken här.

Här kan ni läsa Soleils sorgliga och gripande berättelse Ödet:
Tips! Om du tycker att texten är för liten, klicka på bilden så kan du föstora den!


Boktips och berättelse från vinnarna i Låna Läs Skriv & Tävla 2011!

Här kommer två boktips och berättelse från Rebecca, 14 år, som fick ett specialpris för utmärkande berättelse.
En magikers styrka av Niklas Krog:
Det är alltid lika roligt att slingras in i en värld bortom vår egen. Trots det stora avståndet mellan karaktärernas och min vardag kände man igen sig på många ställen och jag undrade hela tiden vad som skulle hända och vem som skulle ge upp! Det kändes väldigt genomtänkt. Boken är en aning långtråkig i mitten och det var lätt att tröttna, men när jag läste på en liten bit till tog spänningen fart igen och jag var fast! Rekommendation till de som gillar fantasy!


Sofies värld av Jostein Gaarder:
Vem är du? Hur skapades världen? När jag började läsa den här boken ploppade en massa frågor fram och jag fick ta mig en rejäl tankeställare. Man fick läsa om olika människor och deras tankar om världen och dess alla frågor. Det jag gillade med boken var att den var lärorik samtidigt som man fick läsa om huvudkaraktären och den spännande historien om henne. Aningen lång kanske, men väldigt intressant.

De här båda böckerna är ungdomsböcker, och vi på biblioteket tror att de passar dig som är 12 år och uppåt. Reservera Sofies värld här, och En magikers styrka här.

Och här är Rebeccas spännande berättelse Bord nr. 22:
Tips! Om du tycker att texten är för liten, klicka på bilden så kan du föstora den!


onsdag 14 september 2011

Boktips från vinnarna i Låna Läs Skriv & Tävla!

Nu är det dags för boktips från Clara, 9 år, som kom på delad andraplats i Låna Läs Skriv & Tävla 2011. Eftersom Clara gillar författaren Petter Lidbeck väldigt mycket, så blir det tips på två av hans böcker!

Det mystiska huset av Petter Lidbeck.
"Jag tyckte att boken var spännande! Jag tyckte att boken var spännande för att de gjorde så många farliga grejer. Men dom hade mycket tur. Sen var den bra också. Den var bra för att det var flera fall eller mysterier i samma bok. Sen är det bra med boken att det blir som en film i huvudet, så man kan inte sluta att läsa. Om det blir läskigt så blir man rädd och om det är roligt skrattar man, så är det bara. Så det är ett bra tips att läsa den!"

Flickan utan minne av Petter Lidbeck.
"Flickan utan minne är jättebra och man kan inte sluta läsa den. Man följer liksom med i varenda rörelse i boken. Man märker inte att man typ har läst i en, två timmar. Man tror liksom att man är någon i boken och ser allt hända framför sig. Flickan utan minne har varit den bästa bok jag har läst!"

Vi på biblioteket tror att de här böckerna passar dig som är 9 år och uppåt. Reservera Det mystiska huset här och Flickan utan minne här.

Boktips från vinnarna i Låna Läs Skriv & Tävla!

Här kan ni  läsa två boktips från Samira, 12 år, vinnare av delat 2:a pris i Låna Läs Skriv & Tävla 2011:

Bara vara Jennie av Solveig Olsson-Hultgren
"Jag tycker den var jättebra. En riktig klassiker! Berättelsen var väldigt genomtänkt och ville ge ut ett budskap. Jag tror att det var att mammor skall sluta dricka, och att man skall vara glad för det man har. Jag tycker att boken är väldigt sorglig. Boken var verkligen intressant och spännande. Slutet var inte så som jag tänkt mig men det slutade ändå bra. Det var kul att få en omväxling på det jag brukar läsa och jag förväntade mig inte att den skulle vara så känslosam och bra. Om boken var längre borde det ha varit en ungdomsbok , men det är bra att yngre också får meddelandet."


Miss Amanda Hill: Upp i det blå av Lin Hallberg
"Jag tycker att boken började ganska tråkigt, men i mitten blev den bättre. Det som var tråkigt vara att inget hände i början, de fiskade och byggde en koja. Men sen när Amanda började skolan blev det mer underhållande att läsa boken. Amanda inspirerar mig att vara mig själv och inte bry mig om vad andra tycker, och det tror jag var budskapet med boken, vilket var bra. Boken var spännande hela tiden och man ville veta vad som skulle hända i slutet. Det enda jag inte fattade var att de skulle börja i fyr-sexan..."

Vi på biblioteket tror att de här böckerna passar för den som är 10 år och uppåt.  Reservera Bara vara Jennie här och Miss Amanda Hill här.

måndag 12 september 2011

Boktips från vinnarna i Låna Läs Skriv & Tävla!

Först ut bland veckans boktipsare är Sam, 11 år, som kom på delad 2:a plats i Låna Läs Skriv & Tävla 2011:

Berts bravader av Sören Olsson och Anders Jacobsson. 
"Boken handlar om Bert som är 14 år. Han är jättekär i flickan Emilia. Bert och kompisarna Lill-Erik och Åke sommarjobbar på olika ställen. Boken var jätterolig, för att Bert gör bort sig ofta framför hans älskade Emilia. Och alla skämten var också roliga.  Lill-Erik och Åke ställer till massa problem för Bert. Man kunde inte sluta läsa."

Gravstenen i Enskededalen av Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem.
"Boken handlade om Kalle Skavank och hans kusin Dilsa. Kalle jobbar ibland i hans pappas kiosk. Han är en deckare. Men en dag kom en man väldigt upprörd till kiosken. Boken var väldigt spännande för att det var flera som var  misstänkta, och att mysteriet handlade om att någon skulle dö. Boken var jättebra. En av de bästa deckar-böckerna!"

Vi på biblioteket tror att Kalle Skavank passar för dig som är sådär 9 år och uppåt, och att Berts bravader passar dig som är runt 12 år och uppåt.
Reservera Bert här, och Kalle Skavank här.

En spännande vecka här på Bok och Blandat!

Nu blir det en spännande vecka här på bok och blandat!  Varje dag under veckan kommer vi att lägga upp boktips och berättelser skrivna av pristagarna i årets Låna Läs Skriv & Tävla, så håll utkik!

fredag 9 september 2011

Hejdundrande bokfest på biblioteket!

Vilken stämning det blev när vinnarna i sommarens tävlingar på Västra Frölunda bibliotek firades. Biblioteket var fullt med glada barn, och alla pristagare fick rungande applåder och fina priser från våra sponsorer. Sedan blev det fika och vinnarmingel. En riktig bokfest!
Här är några härliga bilder från prisutdelningen - kolla noga, kanske är just du med!


Många glada pristagare samlades på biblioteket för prisutdelning och bokfest. Alla deltagare i Låna Läs Skriv och Tävla fick fina böcker och priser från våra sponsorer.

Förstapristagaren i Låna Läs Skriv & Tävla 2011 Soleil Kylander, 12 år, tillsammans med barnbibliotekarierna. 






Vår nya gästbloggare Tyra, kommer att börja boktipsa på vår nya blogg som har premiär inom kort! Det ser vi fram emot!


När priserna delats ut och alla vinnare gratulerats ordentligt blev det fika och vinnarmingel.

Vi på biblioteket önskar att vi kunde ha bokfest varje dag!
Ett stort tack till våra sponsorer:  Frölunda Torg, Akademibokhandeln, Expert, Espresso House, Panduro, Partyland och Game.

tisdag 6 september 2011

Månadens bok: Bara vara Jennie



Omskakande, omtumlande, rörande. Så kan jag beskriva känslorna jag fick när jag läste "Bara vara Jennie" av Solveig-Olsson Hultgren. Den blev även Månadens bok i Bokslukarklubben, tillsammans med Rum 213 av Ingelin Angerborn. (Den tänkte jag skriva om i nästa inlägg).

Boken handlar om Jennie, 9 år, som bor tillsammans med sin mamma och lillebror Jonatan. Jennies pappa har stuckit för länge sen. Jonatans pappa var länge som en pappa för Jennie, men nu har han hittat en ny fru, och träffar bara Jonatan på helgerna.

När vi först får träffa Jennie, ska hon precis börja trean. En dag som hon sett fram emot, och hon känner sig förväntansfull. Men morgonen när skolan börjar blir inte alls som Jennie hade hoppats, istället blir det precis som hon hade anat, i sina värsta farhågor. Hennes mamma är inte den rena, snygga priness-mamman. Hon väcker inte ens Jennie i tid, mamma sover tungt, och bredvid henne på nattygsbordet står en flaska. "Åh, nej, det är dags igen", förstår Jennie, och hon får gå till skolan ensam, utan att ha hunnit duscha...

Boken börjar alltså väldigt sorgligt, och det är en sorglig bok. Men det finns ljusglimtar, och boken blir inte FÖR tragisk. Missta dig inte av att huvudpersonen är 9 år, det här är en bok för dig från ca 11-100 år, skulle jag säga.

Titeln "Bara vara Jennie", syftar på att Jennie är trött på att behöva vara den enda vuxna i familjen, och tvingas ta hand om sin lillebror pga mammans alkoholproblem, hon längtar efter att få vara "Bara Jennie".

En mycket viktig bok, lätt den bästa barnbok jag läst i år.

måndag 5 september 2011

Vilken bokfest!

I fredags gick vår högtidliga prisutdelning av stapeln här på Västra Frölunda bibliotek. Vilken härlig fest det blev! 
Senare under denna vecka börjar vi publicera vinnarbidragen. Dessutom kommer vi att lägga upp massor med fina bilder från utdelningen, så håll utkik!

Jag älskar böcker med magi och fantastiska händelser. Men ibland är det skönt att bara läsa om något helt vanligt. En vanlig persons vanliga liv. Anna Ehrings böcker om Nisse Berg i Bagarmossen är en blandning av vanlighet och lite magiskt.

Nisse bor med sin pappa och sin lillebror i en helt vanlig lägenhet. Han startar ett band med kompisarna och spanar lite extra på söta flickan Saga i sin klass. Men det finns en sak som har hänt och som han egentligen inte vill tänka på. hans mamma är nämligen död sedan ett år tillbaka och trots att livet rullar på som vanligt så är ingenting som det ska längre. Som tur är upptäcker Nisse att hans tråkiga husdjur, ödlan Harry, inte alls är en ödla utan något mycket roligare - en drake som dessutom kan prata!

De två första böckerna om Nisse heter Syltmackor och oturslivet och Kickflippar och farligheter. Läs dem och håll utkik efter tredje delen, Den stora kärleksfebern som är alldeles ny!

fredag 2 september 2011

Tam tiggarpojken+ Bästa vänner för alltid







Här kommer ett tips från en medlem i klubben, en fantasybok:

Tam tiggarpojken av Jo Salmson Den är spännande och rolig. Den är jättebra! Jag har nästan läst alla i serien./Wilma


En annan medlem tipsar om en vänskapsbok:

Bästa vänner för alltid: Först var det bara en tjej i klassen. Så började en tjej till, och dom blev vänner. Dom bestämde att dom alltid skulle vara vänner. Men då kome en till tjej, så då blev dom istället för alltid ovänner!

torsdag 1 september 2011

Berts bekännelser

Ännu ett hett lästips från en medlem:
Berts bekännelser: Jag ger denna som tips för att den har humor, vänskap, kärlek och korkade saker! He he! Lite kortfakta: Berts flickvän har gjort slut och hon sa till honom, rätt i ansiktet: "Du är ful!" Bert är 15 år, och fyller snart 16. Han börjar fantisera om att få åka moppe och få fullt med tjejer!!!