Sidor

fredag 17 juni 2011

Extra extra!

Pim-Pim är en helt vanlig kille. Ja, han är faktiskt otroligt normal. Det enda som inte är vanligt med honom är just namnet, Pim-Pim. Men det är ändå han som upptäcker den nya flickan som plötsligt en dag står på skolgården. Och hon är allt utom vanlig! Hon säger att hon heter Extra, är ovanligt blek och kan försvinna på en sekund.

Pim-Pim upptäcker att hon jobbar på en cirkus när hon inte är i skolan och att bor med sin farbror, cirkusdirektören. När man pratar med Extra blir man lugn, när Pim-Pim skadat sitt knä gör hon honom frisk genom att bara lägga handen på honom. Det är mycket som är konstigt med Extra.

Extra: En morgon stod hon bara där är första delen i en serie böcker om flickan Extra och pojken Pim-Pim. Författaren heter Per Nilsson. Den här boken är något för dig som gillar mystiska äventyr, spännande berättelser och annorlunda böcker. Läs boken och ta reda på vad det är som är så speciellt med Extra!

tisdag 7 juni 2011

En vän som heter Mia


Den här boken handlar om Lina som är elva år och går i femte klass. Hon har en hemlighet som ingen annan vet om och denna gör hon allt för att dölja. Linas mamma är alkoholist och Lina har bestämt att ingen ska få veta vad som händer hemma hos henne. Lina är den som får ta hela ansvaret hemma både för mamma och lillebror Ola.Varje morgon stiger hon upp och lagar frukost för att se till att Ola kommer till dagis. Det är därför hon alltid kommer för sent till skolan och hon får hela tiden ljuga inför sina lärare om varför.

När Linas mamma träffar en man som dricker och är våldsam måste hon fly hemifrån mitt i natten. Men vart ska hon ta vägen? Den enda riktiga vän hon har är bästisen Mia och inför henne avslöjar hon nu sin hemlighet. Det visar sig att Mia också har haft en hemlighet. Hennes stora och lyckliga familj existerar inte i verkligheten.......

Detta är en bok om hur det är att vara barn till en missbrukande förälder. Samtidigt är det en bok om en stark vänskap mellan två flickor som delar samma verklighet.