Sidor

måndag 24 januari 2011

Turbo och skräcknatten


Boken handlar om Turbo och hans vänner Simon och Olle.
Det är vinter och killarna är på väg hem från idrottsplatsen.
På skolgården testar Olle sin nya studsboll som han studsar i marken
det hårdaste han kan. Bollen studsar ned i skolans källare och Turbo
och hans kompisar rusar ned i källartrappan för att leta.
Där nere är det mörkt och kusligt och fullt av stora råttor.
Till sin fasa inser pojkarna att dörren har gått i baklås och
de kan inte komma ut. Trots att de ropar och slår på dörren allt vad
de orkar är det ingen som hör deras förtvivlade rop på hjälp....
Det här är en bok för dig som tycker om spännande och lättlästa böcker.
Ulf Sindt som är författare till boken har skrivit fler böcker om Turbo:
Turbo och den enarmade banditen, Turbo blir kär, Turbo hittar en skatt,
Turbos otursdag och Turbo och spökhuset.

Vitas hemlighet


Vita Olsson bor med sin mamma i ett gammalt vitt hus.
På nedre botten ligger pizzerian där Mansour och Soheila arbetar.
Vitas pappa bor i Italien med sin nya fru. Snart ska dom få en bebis
och Vita hoppas på att det ska bli en lillebror.
Sent en kväll när Vita har lagt sig och precis ska till att somna hör hon
ett egendomligt ljud nedifrån pizzerian. Det låter som någon ylar.
Vita misstänker att det är en varg som smyger omkring därnere.
Eller är det kanske en livs levande varulv?
Läs den spännande fortsättningen i Vitas Hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn.

torsdag 20 januari 2011

Fler boktips från Medlemmar!










Tjoho!



här kommer de utlovade tipsen från medlemmarna i Bokslukarklubben.


Du är väl med i Bokslukarklubben?? Om du är mellan 10 och 14 år och brukar besöka Västra Frölundabiblioteket. tycker du om böcker och läsning? Då tycker jag absolut att du ska bli medlem!





Ja, här kommer tipsen: Från D.B: Puzzel, Smuggelhunden: Puzzel är en liten valp, som har en vild attityd. Den födds med en dålig ägare, eller hemsk ägare. Jättebra bok!



Från J. B: Jax Abbot, Supervaddå???
Supervadå handlar om en superhjälte, hon börjar få sina superkrafter. Det handlar om en ungdom, det är en typisk ungdomsbok.

Ingo Helen Dunmore: Ingo är en bra fantasybok. Den handlar om en flicka som upptäcker en värld under ytan.

Från O.P: Guinnes World Reckord: Den är bra, med många rekord. Med både stunt och hår rekord.

(Vad är hårreckord? Bibliotekarien undrar???)


Från ?: Sorgfjäril: En mycket, mycket spännande bok som handlar om en ung tjej som flyttar till ett nytt hus, det händer mycket konstiga saker, och kanske spökar det…?
Jag rekommenderar boken starkt, men kanske inte för känsliga läsare. Ganska lättläst bok med lagom långa kapitel.

Tracy Beaker :Tracy Beaker är en vild och rolig tjej. Hon är en barnhemsflicka som ingen vill ha. Hennes mamma är en Hollywoodstjärna, som är alltid upptagen.


Thats all folks!

tisdag 18 januari 2011

En riktigt rysare

Författaren Thomas Halling har skrivit många kanonbra böcker. Bland annat har han skrivit om Agnes i tre toppenböcker. Han har också skrivit den helt suveräna, lättlästa serien Ihop, som handlar om våndan med att vara kär och hur jobbigt det kan vara när man väl är ihop.
I boken Läskigt läge är handlingen så långt ifrån kärlek man kan komma, och pirret i magen är verkligen inte kärleks-pirr... Läskigt läge är en riktigt rysare!
När syskonen Maja, Linus och Oskar skall cykla ensamma till badstranden på sommarlovet, lovar de sin mamma att inte cykla till det gamla slottet i skogen. Det finns många ruskiga historier om slottet, och syskonen blir såklart väldigt nyfikna. Givetvis kan de inte hålla sig utan cyklar till slottet, bara för att titta lite... När de smyger in i slottsträdgården för att kunna se slottet, är det som att solen går i moln och en kall vind drar förbi. Sedan blir det bara kusligare och kusligare. Vad är det egentligen som händer i slottet? Är det någon som bor där? Hur ska det gå för de tre syskonen?

Om du vill läsa en nervkittlande berättelse, så kan jag verkligen rekommendera Läskigt läge! Läskigt läge är lätt att läsa, och kapitlen är alldeles lagom långa. Texten blandas med bilder i svartvitt. Läskigt läge passar bra både att läsa på egen hand, eller som högläsningsbok.
Läskigt läge ingår i en serie böcker om syskonen Maja, Linus och Oskar. Den andra delen heter Kuslig kväll, och snart kommer ytterligare en del; Ryslig resa.
Om du vill kolla genast om boken finns att låna på ditt bibliotek, så kan du söka i katalogen här!

måndag 17 januari 2011

Nelly Rapp på farligt uppdrag i trollskogen

Nelly Rapp är en populär serie böcker skriven av Martin Widmark, samma författare som skrivit LasseMajas Detektivbyrå. Det finns nio böcker i serien om Nelly Rapp, och I Bergakungens sal är den senaste.
I I Bergakungens sal är monsteragenten Nelly Rapp ute på en helt vanlig skogspromenad med sin hund London, när hon hör några män prata om att det skall byggas en motorväg rakt genom skogen. Förskräckligt, tycker Nelly. Och hon är inte ensam om att ogilla männens planer på att bygga motorvägen. Skogen visar sig vara alldeles full med olika slags varelser, som vill stoppa motorvägen till varje pris. Plötsligt har Nelly fått ett nytt, viktigt uppdrag. Men hur skall hon lyckas, och är det inte farligt med troll och jättar?

Jag tycker att alla böckerna om monsteragenten Nelly Rapp är både spännade och roliga, och svåra att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa! I Bergakunges sal är inget undantag, och du som gillar Nelly Rapp kommer inte att bli besviken. Boken fungerar jättebra att läsa även om man inte har läst de tidigare delarna.
Serien om Nelly Rapp passar dig som gillar att läsa på egen hand, och är mellan 6-9 år. Böckerna har lite längre kapitel, och texten varvas med häftiga bilder. Det går också utmärkt att läsa böckerna högt.
Här kan du kolla om I Bergakungens sal finns tillgänglig på ditt bibliotek. Om inte just den finns inne kanske någon av de andra delarna i serien finns på hyllan, och de är minst lika bra! Här nedanför ser du några av dem.

Spännande fantasy

För en tid sedan tipsade Johanna M här i Bok och Blandat om Krigarprovet, som är första delen i den nya fantasyserien Dalia Drakviskaren, skriven av den danska författarinnan Ida-Marie Rendtorff.
Johanna M (som är en riktig fantasy-expert) gillade boken, och i samband med Bokjuryn 2010 passade även jag på att läsa den. Jag tyckte också den var riktigt bra! Jag har aldrig riktigt fastnat för fantasy tidigare, men på sista tiden har jag läst den ena bra fantasyboken efter den andra. Roligt!
Krigarprovet handlar om vänskap och förtroende, om starka känslor och svåra val, och inte minst om mod. Som läsare kastas man rakt in i äventyret, och det är spännande från första sidan. Jag sträckläste boken! Ett tips är att låna andra delen i serien, Magnetstenen, på en gång. Du kommer garanterat att vilja läsa hur det går för Dalia och Flamar.
Vill du se om boken finns inne på biblioteket, kolla i katalogen.
Gillar du gillar fantasy? Kom in till oss på Västra Frölunda bibliotek och botanisera i vår välfyllda hylla med Fantastiska äventyr! Där kan du hitta massor med härlig, fängslande fantasy. Både nya serier som Dalia Drakviskaren, och klassiker som till exempel berättelsen om Narnia.
Vi som jobbar på barnavdelningen tipsar också gärna, så fråga oss om du letar efter något nytt att läsa!

fredag 14 januari 2011

Lyckad träff!






Halloj på er!



Vilken trevlig Bokslukarträff vi hade sist. Det var många som hade läst, och gillat boken Momo, Härligt! Men framförallt så tyckte ni ju att det var roligt att dela med er av era egna lästips till kompisarna. Jag kände att det fanns ett suuug efter att få berätta om den speciella läsupplevelsen.



Ni skrev ju flera lästips som vi snart ska sätta upp på anslagstavlan här på Frölundabibblan.


Jag kommer att publicera alla i sin helhet här på bloggen oxå.


Just nu hinner jag inte med alla, så jag börjar med två av tipsen, som ett smakprov, så kommer det fler av era tips på bloggen nästa vecka!


Tips från A-M: Sms från Soppero, av Ann-Helén Laestadius: Agnes är halvsame och bor i Stockholm. Hennes mamma är same, men eftersom hon blev retad för att vara same ville hon inte vara det längre. När Agnes mamma blev vuxen flyttde hon från samebynm och vägrade prata samiska. En dag får Agnes ett mystiskt SMS på samiska.



Tips från S.A: Döden i dina ögon: Den är spännande. Det är en jättebra idé att skriva om nån som kan se folk i ögonen, och då också se när de ska dö. som denna bok nu handlar om. Den handlar om en flicka som heter Jem, som när hon ser folk i ögonen oxå kan se när de ska dö. Därför har hon inga vänner för hon inte vill se nån i ögonen, och då tycker folk att hon är ohövlig. Men allt förändras när hon träffar Spider, som vill vara vän med henne till varje pris.


Det var allt för idag gott folk!

måndag 10 januari 2011

Allvarligt om krig


Boken Svarta fåglar är, precis som titeln antyder en ganska mörk historia.
Svarta fåglar utspelar sig i historisk tid, i det påhittade landet Mabekien.
Den passar dig från ung 11-12 år och uppåt.
Den är ganska lättläst, men med tanke på den allvarliga stämningen så är kanske Svarta vingar mest för tonåringar. Jag tror den skulle vara perfekt som högläsning i 6an 7an.

Amik är en ung fårahede som lever med sin mor och far i landet Mabekien. En dag när han som vanligt vaktar fåren, får han ser något mycket skrämmande. Uppe på en kulle står två skepnader. Snart förstår han att det är två män som sitter på ryggen på något djur. Hästar! Amik har aldig sätt män på hästar förut, men har hört talas om dem. Männen ser hotfulla ut, de har vapen i händerna, och Amik blir väldigt rädd. När han berättar för sin far senare, så lugnar fadern honom, med att krig har det inte varit på många år, och säger att han inte ska vara rädd.
Men sanningen är att de två krigarna som Amik fick se, förebådar en katastrof. Snart är kriget över dem, det är grannlandet, Tekiternas rike, som anfaller det ofröberedda, fattiga Mabekien.
Takitkrigarna är grymma, och nu får Amik snart uppleva de värsta av krigets fasor. Men Amik är inte den som låter sig slås ner, han väljer istället att på sitt eget vis kämpa emot.

Jag gillade den här boken, som på ett känsligt och fint sätt visar hur en ung pojke drabbas av krig.
Författaren heter Mikael Salmson. och ska inte blandas ihop med en annan svensk ungdomsförfattare som kallar sig Jo Salmson, som skriver fantasyböcker.

onsdag 5 januari 2011

Klassiker som är allt annat än Tidlös


Momo eller Kampen om tiden, av Michel Ende, heter den bok som Bokslukarklubben läser till nästa träff, den 13 januari. Boken skrevs 1973. Varför ska man läsa en sån gammal bok kan man undra!


Men Momo är speciell, som det står på baksidan av det exemplar jag har hemma i bokhyllan:


Sven Lindqvist i DN: -Världens bästa bok! sa min elvaårige vän.-Varför det?-Läs en bit var som hällst, sa hon. Läs det här: ''Vad är en stjärnstund för något?'' Undrade Momo.


Jag håller med Lindqvists elvaårige vän om att man kan slå upp vilken del som hellst, läsa, och genast se att det är tänkvärda ord som står där. Det kanske låter som om man måste tänka förskräckligt mycket, när man läser den, eller att det blir överdrivet, typ som mitt "hatobjekt" Oscar Wilde, som har en bok som heter Doran Grays porträtt, åhh, vilken jobbig bok! Jag tror att den författaren bara är ute efter att bli omtalad, att få bli kändis, och egentligen inte har något nytt alls att komma med. Sån är inte Momo!

Vad handlar boken om då? Jo, Momo är en föräldralös flicka som bor i en stor stad någonstanns i Europa. Hon bor i ruinerna av en antik teater. Momo har många vänner som kommer och besöker henne. Framförallt för att hon kan konsten att lyssna. Det är inte så lätt som det låter, för att lyssna så krävs gott om tid, och tålamod. Och tid har Momo gott om. Men allt eftersom livet rullar på i staden så märker Momo att hennes vänner snart inte har någon tid för henne längre. Varför? Jo, de har råkat ut för de hemska gråa männen från Tidssparkassan, Tidstjuvarna!

De lurar i människorna att man kan spara tid, genom att sluta slösa tiden på att umgås med vänner och sånt onödigt! Men barnen i staden går inte att lura lika lätt som de vuxna, och speciellt inte Momo. Snart börjar hon ana oråd, och kampen mot tidstjuvarna har börjat!


Boken är spännande, och fullt av vackra stycken, som jag njuter av som en skål med godis som aldrig tar slut.

Mitt favvostycke är Tidsblommorna, det stycket slår jag upp och läser ibland. Det kan vara en tröst när jag är ledsen, eller en stund när jag bara vill njuta.


Jag hoppas att ni i Läseklubben också njuter av den här boken!


Vi ses på torsdag den 13:e!

tisdag 4 januari 2011

Vänskap på blodigt allvar

Författaren Jacqueline Wilson har skrivit en hel massa böcker för barn och unga, och hon är otroligt populär i sitt hemland England. Även här hos oss på Västra Frölunda bibliotek lånas hennes böcker ut väldigt mycket, både på svenska och engelska.

Jag hade inte läst någon bok av Jacqueline Wilson tidigare, och jag var väldigt nyfiken, så jag bestämde mig för att läsa boken Tvillingsjälar (på engelska heter den Secrets). Nu har jag läst den, och jag kan bara säga att om alla Jacqueline Wilsons böcker är lika bra, så förstår jag varför hon är så populär!

Tvillingsjälar handlar om Jewel och India som har det tufft, både hemma och i skolan. De längtar båda efter en riktig kompis, en bästis som de kan berätta allt för.
India drömmer sig bort från sitt liv i sitt fina hus, och är besatt av Anne Frank och hennes dagbok. Hon har en egen dagbok, som hon kallar för Kitty, precis som Anne Frank.
Jewel bor i en annan del av London med sin mamma och lillebror. I lägenheten bor också mammans nya kille och hans barn. Jewel skriver också dagbok, något som kommer att få stora konsekvenser för hennes liv.
En dag möts Jewel och India av en slump, och ganska snart förstår de att de har mycket gemensamt trots att deras liv verkar så olika. De blir snabbt bästisar. Tillsammans försöker de lösa en svår knipa som Jewel har hamnat i, men frågan är om de har valt rätt sätt? Det blir så spännande att jag inte kan lägga boken ifrån mig, jag bara måste få veta hur det går för Jewel och India.
Tvillingsjälar är en gripande och spännande berättelse om vänskap och föräldrar som sviker. Dessutom är den skriven på ett sätt som gör att den är roligt och sorglig om vartannat, och trots att det är ledsamt, så finns det hela tiden hopp. Läs den!
Jag tror att boken passar dig som är en ganska van läsare, och omkring 9-12 år.

Kolla på direkten om boken finns inne på ditt bibliotek i Göteborg, eller reservera den, HÄR.

PS! Glöm inte att vi på biblioteket har böcker på engelska också, och på en massa andra språk med för den delen. Kanonbra om du vill träna din engelska, eller läsa på ditt hemspråk!