Sidor

torsdag 25 november 2010

Sorgfjäril


Oförklariga händelser.

Lillebrodern som försvinner, är borta en timme, så dyker upp som om inget har hänt.

Klockorna ställer om sig. Skrivbordsunderlägget på datorn ändras...

En fjäril spelar en viktig roll i den här ganska läskiga berättelsen, om en familj som flyttar till ett nytt hus på landet, där det verkar som om det spökar...
Flickan som är huvudperson heter Alice. Hon vill inte tro på spöken, men när fler och fler oförklarliga händelser sker så börjar hon lägga ihop vissa pusselbitar.

Du som gillar klassiska spökhisorier, och vill ha en spännande, välskriven bok kommer att sluka Ingelin Angerborns bok "sorgfjäril".
Men ha lampan tänd....

måndag 22 november 2010

Mera drakar!



Ikväll kommer det att bli känt vem som vinner Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Anna Ehrings bok Syltmackor & oturslivet är nominerad i kategorin tillsammans med fem andra barn- och ungdomsböcker. Boken handlar om Nisse som bor med sin pappa och lillbrorsan Nodi i Bagarmossen. Nisses mamma har ganska nyligen dött och livet är tungt för Nisse. Hans glädje och tröst i "oturslivet" är hans leguan, Harry. Plötsligt en dag börjar Harry prata och med honom kan Nisse prata om allt. Nisse kallar honom för sin drake och ger Harry syltmackor, mums! Den här boken kanske låter sorglig och det är den också. Men den är också rolig och får en att tänka och fundera lite extra. Har inte Du också önskat att ditt husdjur kunde prata? Vad skulle ni snacka om då? Hett boktips!



Prisutdelningen är ikväll!

Om du vill läsa mer om Augustpriset och vem som vann, kolla här: http://augustpriset.se/.







måndag 15 november 2010

Nationell Barnboksvecka



Den här veckan är det mycket liv och rörelse på Västra Frölunda biblioteket!
Det är nationella barnboksveckan, och på torsdag är det också Nationella Läsdagen. Det firar vi här i hela Göteborg med att bjuda in Alla tredjeklassare att komma till sitt bibliotek. Det innebär att vi här på Västra Frölundabiblioteket ska få besök av sammanlagt fler än 700 stycken treor! Fast alla kommer inte på samma gång, som tur är, utan klasserna kommer olika dagar i veckan. Idag hade vi besök av de första klasserna.
Det blev en riktigt mysig stund, de fick lyssna på en Drak-berätttelse, som en bibliotekarie läste, sedan fick alla var sin gåvo-bok. I år är det en jättbra bok som är gåvobok (tycker i alla fall jag som gillar fantasy) man får Tam, tiggarpojken. Det är en spännande fantasybok, med både drakar och magi!
Någon som har läst den?

torsdag 11 november 2010

Vampyrböcker blir Manga



Vampyrprinsen, av Darren Shan är en väldigt populär bokserie, både killar och tjejer i åldrarna 10- typ 17 år kommer och frågar efter dom här böckerna, så jag blev litet nyfiken på dem. Jag får säga att efter att ha läst första delen så kan jag säga att dom inte alls är dåliga, med tanke på att jag inte hade förväntat mig någonting. Klart spännande! Jag gillar speciellt det där med spindeln, eftersom jag gillar spindlar, ni som läst den vet, ni andra: I första boken om Darren Shan och Vampyprinsen så har en stor, giftig spindel en viktig roll att spela, I say no more.
Men nu har det kommit flera vampyrserier som blivit Mangaserier, också. Både Darren Shan och Twilight böckerna har blivit Mangaserier, ett tips för er som gillar Manga!
Har själv inte hunnit läsa dem som Manga, men har hört att de ska va bra. Någon annan som läst dessa mangaverioner?

tisdag 2 november 2010

Eva Ibbotson har gått bort



Jag tyckte det var mycket sorgligt att höra att en av mina favoritförfattare, Eva Ibbotson har gått bort. Hon blev 85 år gammal. Eva Ibbotson bodde i England, men föddes i Österrike. Det är imponerande att hon var produktiv enda in i det sista. Hennes senaste bok på svenska kom ut förra året, och heter Flykten från Berganien. Det är en jätthärlig bok som börjar med att flickan Tally får komma till en ny internatskola. Och vilken skola! Här tvingas man inte att gå på en endaste lektion om man inte vill! Men trotts detta skulle barnen aldrig missa en lektion, för de är så spännande! Ja, det är en underbar beskrivning av hur det skulle kunna se ut i en drömskola, tycker jag! Men snart börjar äventyret för Tally, då de åker på en resa med skolan, men tvingas på en farofylld flykt. Rekommenderas!
Ibbotson är även känd för de roliga böckerna om spökerna från Carra, som jag minns att jag skrattade gott åt när jag själv var i 10-års åldern.