Sidor

måndag 25 oktober 2010

Kimberlie Ett nytt liv


Jag lovade ju att jag skulle tala om vad jag tyckte om Kim Kimselius senaste bok, när jag hade läst ut den, och nu i helgen blev det gjort.
Kimberie, ett nytt liv är andra delen av de två böckerna om Kimberie av Kim Kimselius. Jag tycker gott att man kan börja läsa den andra delen och hoppa över ettan. Det är i tvåan som saker verkligen börjar hända, och boken blir riktigt bra, tycker jag!
Kimberlie levde tidigare ett tryggt liv i Sverige, med sina båda föräldrar. Så i Första boken ska de åka på semester till Nya Zealand, där Kimberies pappa ursprungligen kommer därifrån.

Men redan i första kapitlet på den andra boken så händer något fruktansvärt. När Kimberlie är hemma hos sin faster och hennes föräldrar är ute på en biltur så krockar de med en rattonykter person. Båda föräldrarna omkommer, och nu är Kimberlie helt ensam i ett främmande land.
Det bestämms snart att eftersom Kimberlie har så många släktingar på Nya Zealand, så kan hon stanna kvar där, och ska inte återvända till Sverige. Hon ska få börja ett nytt liv på Nya Zealand. Det land som Kimberlie först tyckte var underbart och vackert, är nu när hon känner sig ensam, skrämmande och främmande.
Men det finns faktiskt någon som tänker på Kimberlie. Det var nämligen så att Kimberlie träffade en pojke som heter Andy i första boken, de träffades på en camping, hon tyckte att han var söt. Andy skriver nu till Kimberie, men eftersom han fick Kimberlies adress i Sverige, så kommer nu bara breven tillbaks till honom, där det står ”Adressant flyttat”.
Kimberlie har så mycket tankar på det som skett med hennes familj att hon nästan glömt bort den söta pojken från campingen, men ödet vill tydligen att de ska träffas...

Boken är allvarlig och handlar mycket om sorgbetarbetning. Hur reagerar man om man är 13 år och båda ens föräldrar plötsligt dör? Men jag tycker inte att man blir deprimerad av att läsa den, tvärtom så är boken fylld av hopp och framtidsutsikter.

torsdag 21 oktober 2010

3 tjejer löser nytt fall!



Petter Lidbecks nionde bok om Pella och tvilllingarna Siri och Tyra är oerhört spännande! Pellas pappa är omgift med en av Danmarks rikaste kvinnor och tillsammans har de sonen Niels. Pella älskar sin tvåårige halvbror över allt annat och man kan bara förställa sig hur dåligt hon mår när Niels kidnappas på öppen gata, när Pella är ute med honom på promenad. Som läsare får man följa jakten på kidnapparna i Köpenhamn och hur polisen arbetar. Tillsammans med bästisarna Tyra och Siri går Pella igenom vad som har hänt och tillsammans börjar de tre tjejerna klura på vilka kidnapparna kan vara. Niels är borta, kommer de någonsin få se honom igen?

Petter Lidbeck är en mästare på att skapa spänning och jag sträckläste den. Och skrattar gör man också, för tvillingarna är helt crazy! Man behöver inte läsa böckerna i ordning och serien passar alla som gillar spänning och mysterier!

Nästa Bokslukarträff!

Nästa träff för bokslukarklubben är torsdag den 4 november (Inte som det står här bredvid, som jag inte kan ändra, grr).
Vi ska träffas litet tidigare då, det blir kl 16.00, så att vi hinner se på film.
Filmen vi ska se på är Coraline. Man får gärna läsa boken innan, sedan har vi en stund eger filmen som vi snackar och jämför vad vi tyckte om boken och filmen!

Det ser jag fram emot!

måndag 18 oktober 2010



Årets hetaste katalog!






Du har väl inte missat att Barnbokskatalogen har kommit!?
Katalogen är gratis och finns på ditt närmaste bibliotek. Den listar ca 300 aktuella titlar för alla mellan 0 och 19 år. Ännu fler titlar finns på http://www.barnbokskatalogen.se/.

Massa härliga boktips för alla åldrar blandas med tävlingar och intressanta, lagom långa artiklar. Katalogen är perfekt att ge till föräldrar och andra som funderar på vad de ska ge dig i födelsedagspresent eller julklapp!

Kanske har du hört talas om Bokjuryn? Var med och rösta fram 2010 års bästa böcker. Läs mer i barnbokskatalogen eller på http://www.bokjuryn.se/ .
Senare i veckan kommer tips om några "smaskiga godbitar" ur 2010 års bokskörd.

torsdag 14 oktober 2010

Blogtips!



När jag var på bokmässan, som ägde rum här i Göteborg för några veckor sedan så träffade jag flera författare. Bla, Kim Kimselius, som skriver historiska ungdomsromaner.
Hon satt vid ett stånd med böcker, iklädd en vacker klänning. Jag gick fram och pratade litet med henne, och hon berättade litet om hur det går till innan hon skriver sina böcker, att hon forskar, tar reda på en massa fakta om det hon ska skriva om. Hon brukar tom. resa till de platser hon skriver om! Det tycker jag är ambitöst.
Hon berättade även att hon hade en egen blog.
Nu har jag haft tillfälle att gå in och läsa på hennes blog. (Den ligger också på Blogger) Hon hade ett väldigt intressant inlägg i tisdags 12 oktober, om hur flaskvatten förstör miljön, och om hur stora företag tar vatten från befolkningen på många platser på jorden. Väldigt intressant!
http://kim-m-kimselius.blogspot.com/


Här är ett litet utdrag:




Inte nog med att petflaskorna läcker ut gift i vattnet vi dricker, flaskorna
slängs i vattnet, i havet etc. Det finns gigantiska områden ute i havet där
petflaskor snurrar runt, likt små öar av plastflaskor.

Vid en strand i
södra USA är stranden täckt av gamla petflaskor. Istället för finkornig sand,
ligger där miljontals småbitar av petplast blandat med miljontals petflaskor. En
vedervärdig syn. Ingen plats man vill bada på.




Kim verkar vara en författare som tänker mycket på miljön.


Jag ska försöka att dricka mindre flaskvatten!


Jag har precis lånat Kims senaste serie, som handlar om Nya Zeeland, ska börja läsa den snart.

Talar om senare vad jag tyckte om den!



Det var allt för idag!









tisdag 12 oktober 2010

Drakviskare


Nu har jag läst ännu en bra fantasybok! Dalia Drakviskaren, är verkligen något för dig som gillar drakar.

Första boken heter Krigarprovet, författaren är Ida-Marie Rendtorff. Den handlar om Dalia som är novis, och en dag ska bli krigare. Dalia är en Drakviskare, och hon har en alldeles egen drake som hon älskar, och till och med kan gosa med. Det är ingen annan än Drakviskarna som vågar sig nära en drake, och en så speciell relation som Dalia har till sin drake är det få som har. Vi får möta henne när hon ska göra det stora Krigarprovet, där hon ska ridande på sin drake utföra de svåraste konster.


Jag rekommenderar boken till er som vill ha en spännande, men ändå lättläst fantasy. Passar ålder mellan 9 och 12 år ung.

måndag 11 oktober 2010

Trolleri!


När jag läste Mårten Melins senaste bok Som trolleri, så visste jag inte vad storyn var. Ingen hade avslöjat för mig vad historien Egentligen handlade om. Bäst så, därför tänker jag inte heller här, när jag tipsar om den berätta vem Mikael Egenglien är.


Boken handlar om Mona, som är ensam med sin pappa på landet. Hela dagarna är pappa på jobbet, och Mona har inget annat att göra än att jogga, bada och läsa tråkiga gamla barnsagor.

Men så en dag sitter det en främmande pojke på brygan när Mona skall bada.

Han hälsar på Mona, och när han vänder sig mot henne så ler han ett supergulligt leende mot henne. Men pojken verkar blyg, och rädd för vatten. Mona har svårt att lära känna honom.

Varför är han så tyst, och mystisk? Men framförallt, varför kan Mona inte sluta tänka på honom.

Hon får inte killen ur huvudet. Det är som trolleri!


Jag kunde inte släppa den här boken, när jag började läsa den.

Mitt i så tar boken en konstig vändning, från kärlekshistoria till nagelbitande läskighet.


Rekomenderas varmt!

tisdag 5 oktober 2010

Rapport Fantasyprojekt



Drakar, Amuletter, Häxor, Hästar och Blodtörstiga monster! Sådant får jag aldrig nog av!
Jag håller ju på för fullt med mitt fantasyprojekt. Så jag har hunnit med en hel del äventyr sen jag skrev sist. Den som varit den främsta bladvändaren har varit Spejarens lärling, en jättespämnnande äventyrsbok. Den är inte direkt fantasy, men det finns monster, Kalkaraner, så där är i alla fall en av ingredienserna solklart uppfyllda. Boken är väldigt populär bland, typ 12 åriga killar.
När det gäller magi så får jag erkänna att Tamora Pierce är grymmast. Hennes bok Vild magi imponerade stort på mig, när det gällde beskrivningen av magin, väldigt vackert!

Den senaste boken jag plöjde heter Vägen följer hjärtat av Iselin B. Alvestad, en spännande fantasyberättelse om en flicka som känner till en magi där man talar med hjärtat. Hon dras in i äventyr där hon tvingas slåss mot en häxa som använder ismagi.
Vägen följer hjärtat påminde mig om Bröderna Lejonhjärta, och passar jättebra som högläsning, men kanske för något äldre än Astrid Lindgrens böcker.

Så, nu ska jag fortsätta att läsa, håller på med boken Magi, av Sage just för tillfället, men den verkar inte så bra.