Sidor

fredag 30 juli 2010

Läs och vinn en Wii-konsoll!

Nu är sommarens tävlingar i full gång på Frölundabiblioteket.
Det är roligt att vi börjar få in litet bidrag till vår stora sommartävling, där man kan vinna en Wii-konsoll. Det är ännu inte för sent att vara med i tävlingen, sista inlämningsdagen är 22 augusti.
Men man får anstränga sig litet. Såhär går det till: Man ska läsa 10 böcker på sommaren, och skriva vad man tyckte om dem, samt rita ett nytt bokomslag till sin favoritbok.
Tävlingsformuläret finns att hämta på Frölundabiblioteket.

Det är jättekul att ta del av era bidrag. Jag sitter och läser vad ni tyckte om de olika böckerna. Jasså, den boken var inte populär… Men här är en bok som flera barn har tyckte jättemycket om, den måste jag läsa! Så tänker jag, och blir inspirerad att läsa ännu mer, sen får ni se här på bloggen vad jag tyckte om böckerna!

Tjohej på er i sommarvärmen!

måndag 26 juli 2010

Kung Steve!

Jag brukade gilla Bert-böckerna när jag var yngre, och jag kan säga att om jag varit kille så hade jag säkert läst ALLA. Men, man måste ju inte alltid tänka så ”Jag är tjej, alltså kan jag inte läsa den boken”, så jag läste alltså Bert Böckerna, och tyckte om dom, för att de är så roliga, helt enkelt.
När jag nu läser Kung Steves självlysande HipHop-bibel, så tänker jag genast på Bert-böckerna. Den här författaren är minst lika bra, om inte bättre. Skillnaden är att Kung Steve handlar om 2000-talets verklighet, De gamla Bert-böckerna känns väldigt 80-tal.
Steve är en tonårskille som bor i en förort till Stockholm, han älskar Hip hop. Han och en kompis har ett eget band, och Steve skriver rap-låtarna. Han älskar även Vera, skolans snyggaste tjej, men hans försök att närma sig henne går väldigt trevande, även fast man är en kaxig hip hoppare så blir man blyg för en så söt tjej. Han smider sina planer om hur han ska få henne, och även om hur han ska lyckas komma iväg på Hultsfredsfestivalen, utan att morsan märker det…
Rekomenderas för den som gillar hip hop, och all annan musik också för den delen!

fredag 23 juli 2010

Favvo nr 2

Nummer två ut på min topplista är en författare som (dessvärre) är död och begraven. Maria Gripe vill jag rekomendera, eftersom hon är en gammal favorit för mig.

Av hennes böcker gillar jag bäst Skuggserien. De är nog de böcker som påverkat mig starkast under min uppväxt, tror jag. Jag älskar den mystiska tonen, och att man kände igen sig, i båda systrarna, Berta och Caroline.

En annan bra bok av Gripe som jag verkligen rekomenderar är Tordyveln flyger i skymningen. Det är en mysteriebok, med övernaturliga grejer som händer. Den handlar om tre kompisar som över en sommar ska se över en tants hus. Huset är väldigt gammalt, och de förstår att huset döljer en stor hemlighet, men frågan är om det spökar i huset, eller vad är det som händer? Spännande!

måndag 19 juli 2010

Min favvo!













Alla har väl en Favorit- för-fattare?

Nu tänker jag i alla fall avslöja några av mina favoritförfattare när det gäller barn och ungdomsböcker.
Först ut kommer Nummero Uno, Number one:

Petter Lidbeck

Lidbeck är min favvo för att han har så vågat språk, och samtidigt ett bra budskap i sina böcker. Kan man…? Är bäst av hans småbarnsböcker, helt klart. Den handlar om en liten flicka som skadar sig själv på olika sjuka sätt. Som att borra sig i huvvet med en borrmaskin. Helt galet! OK, inte så mycket budskap kanske…
Men Lidbecks bästa böcker är de om Vinni. Jag har läst Vinni, pappa på söndag säkert tio gånger, (alltså som vuxen) Den handlar om Vinni, som är nio år och på sommaren bor med sin pappa på en ö som heter Söndag. Men Vinnis pappa är sååå himla omogen, jämfört med Vinni själv, så det är tur att Vinni är en smart tjej. Boken tar upp på ett jättebra sätt hur det kan vara att ha skilda föräldrar, och som barn tvingas medla i föräldrarnas kärlekshistorier. Boken är också väldigt rolig och jag rekomenderar den verkligen för alla åldrar.






Jag gillar även Världens elakaste fröken, Flickan utan minne, Flickan och presidenten och Den magiska kepsen

Det som de flesta av Lidbecks böcker har gemensamt är även att de har tjejer i huvudrollen, men böckerna är inte ett dugg ”tjejiga”för det!

Har du nån favvoförfattare?
Eller bryr Du dig inte om vem som skrivit en viss bok?

onsdag 14 juli 2010

Tredje boken om Kapten Svea är här!

Kanske har du redan läst de första böckerna om Superhjälten Kapten Svea?
Om inte så har du rolig och spännande läsning framför dig.
I första boken om Kapten Svea, Skatans nyckel, så upptäcker elvaåriga Svea, som bor i Stockholm att hon har ärvt superkrafter. Vilket ger henne ansvaret att ”Skåda mörkret varhelst det visa sitt anlete”, som det heter i Sveornas ordspråk. Hon måste inte bara skåda utan även bekämpa mörkret med sina superkrafter.
Jag gillar böckerna om Svea, och de blir bara bättre och bättre. Tredje boken, som heter Eldflugornas herre, bjuder på många överraskningar.
Jag tror jag gillar de här böckerna för att de inte är sådär svartvita som en del superhjältehistorier ibland är. Visst slåss hjältarna mot superskurkar, ja, alla klassiska ingredienser finns här. Men ont och gott kan inte skiljas åt med en knivskarp linje. De onda blir goda, de goda kan ha både girighet och ondska i sig, så man kan aldrig vara riktigt säker på hur det ska sluta. Det gör ju bara boken ännu mer spännande, tycker jag.
Dessutom gillar jag de invecklade kärlekshistorierna. Här är det inte självklart att kärleken som uppstår är för alltid, och så där overkligt trogen som den är i vissa berättelser. Nej, det är litet mer som det var på riktigt när man gick på mellanstadiet. Ena dagen kollade man in den killen, men nästa dag kanske det dök upp någon ny.
Har du läst böckerna om Svea?
Vad tyckte du?
PS. Rolig titel, Vet du vilken klassiker som titeln anspelar på?

torsdag 1 juli 2010

Harry finns på riktigt...



Harry är en stor, svart pukhäst som går först av alla hästarna i den Beridna högvakten.
Carl är sju år och i skolan blir han retad av kompisarna för att han gillar hästar. Till slut vill inte Carl gå till skolan. Han fantiserar om att han är den Blå prinsen och rider ut i världen för att skipa rättvisa. Till slut kommer pappa och fröken på en bra lösning på "hästproblemet".

Bilderna i boken är fantastiska, både de ritade bilderna av Margareta Nordqvist och de riktiga fotografierna. Harry finns nämligen på riktigt! Längst bak i boken finns lite intressanta fakta.
Författarinnan Lin Hallberg föder själv upp hästar och är bl a känd för sina böcker om Sigge och Teddy.

Gillar du hästar så kommer du att gilla Harry och den Blå prinsen!

Serieskola

Förra veckan hade vi serieskola med Hanna P här hos oss på V Frölunda Bibliotek. Det var så himla bra! Alla var nöjda och det blev jättefina serier, som nu hänger i barnavdelningen under sommaren för att beskådas. Här är foton från veckan:


Serietecknaren Hanna P!


Först fick alla skriva varsitt manus och sedan börja rita.


Material.


Skapelserna.


Hannas egna serie, som handlar om glassorter.



Utställningen.

Kanske kommer Hanna P tillbaka till oss. Håll utkik på vår hemsida och här.