Sidor

måndag 21 december 2009

God jul!

Nu är det snart dags för oss att ta lite ledigt över julen. Men först är vill jag ge ett sista julklappstips! Sagolik jul: julens bästa sagor, sånger, pyssel och godis är en bok som ger sysselsättning hela julhelgen. Man kan läsa om hur man firar jul i Bullerbyn och vad Babar och Rut och Knut gör under julen. Och man kan få tips på aktiviteter för stora och små i form av juligt pyssel och recept på julgodis.

Du har väl förresten inte missat den nya sajten Bokunge, som är jättebra för alla som vill ha ännu fler tips på bra böcker för barn i olika åldrar. Just nu har dom dessutom lagt ut en massa julklappstips som kan vara värda att spana in!

GOD JUL önskar vi från BokochBlandat!!!

fredag 18 december 2009

Lilla E ger sig ut på resa...


På jul åker man ofta runt till släkt och vänner. Lilla E packar sin nya väska och ger sig ut i julaftonsnatten. Det blir en magisk resa i Stockholm om natten. Lilla E träffar på en rad udda figurer, exempelvis uteliggaren Valdemar. Han ger Lilla E ett uppdrag - att leta reda på en kokbok som är försvunnen.

Utan att vara det minsta rädd ger hon sig ut i Stockholmsnatten för att leta rätt på kokboken. Men hon är aldrig ensam och på sin väg träffar hon Esmeralda som kör tunnelbana, ryska gatumusikanter, Svandamen, Günther junior, fångvaktaren Barbro och mc-gänget med Ronny, Jonny och Sonny. Alla dessa figurer bidrar på olika sätt till att kokboken kommer till rätta. Äventyren blixtrar förbi som tomtebloss i mörker. Det här är en härlig resa att läsa högt tillsammans!

fredag 11 december 2009

Julklappstips

Att läsa högt tillsammans är mysigt. Och att samtidigt titta på vackra bilder än ännu bättre. Under julhelgen kan man sjunka ner i soffan med familjen och tillsammans njuta av två klassiska berättelser som blivit fantastiskt vackra bilderböcker.

Tintomara i storskogen av Cecilia Sidenbladh med bilder av Tord Nygren bygger på den klassiska berättelsen om Tintomara som skrevs av Carl Jonas Love Almqvist. I bilderboken får Tintomara äntligen uppleva en riktig skog, hon som bara sett träd och djur på teatern. En bok full av mystiska djupa skogar och alla förtrollande små djur som finns där.
Astrid Lindgrens berättelse Inga rövare finns i skogen, skrevs redan 1949 och finns nu i en illustrerad nyutgåva i bilderboksformat. Berättelsen handlar om Peter och dockan Mimmi som säger att det finns rövare utanför hennes fönster. Peter kliver in i dockskåpet och måste hjälpa Mimmi att försvara sig och skydda sitt värdefulla pärlhalsband. Den här sagan är spännande och rolig och perfekt för lata jullovsdagar!

Semlan och Gordon


- pappan med de stora skorna.
Semlan och Gordon är bästisar. De hänger tillsammans jämt. Gordon är bra fast lite knäpp, tycker Semlan. Han får så många idéer som när han klistrar fast kristallglas framför ögonen för att han vill upptäcka parallellvärldar. Men andra idéer är rätt så bra, som att försöka ta rekord i kyssning. Men trots alla kyssar så pirrar det inte det minsta när Semlan ser på Gordon. Inte som med Lino i alla fall.
Det här är en bok om känslor, hur det känns när pappa flyttar och föräldrar skiljs. Hur det känns med kompisar, att kyssas och bli kär.
Det är en grymt bra bok och det är kul att det kommer fler böcker om Semlan och Gordon.


fredag 4 december 2009

Superhjältar överallt...

Jamen visst är det vanligt med superhjältar? I julkalendern på TV till exempel... Här får du fler tips på böcker och filmer om superhjältar men då tipsar jag ju inte om sådana där självklara hjältar som Stålmannen och Spiderman... utan såna däringa superhjältar som du kanske inte har hittat än?!

En tecknad seriehjälte kanske duger? Böckerna om Lillmus finns att låna på biblioteket!






Och sen finns det ju böcker om Strumpmannen av Dan och Lotta Höjer.
Vad sägs om böckerna om Mega-killen av Martin Olczak. Sjätte boken kommer nästa år.
Eller varför inte passa på att läsa om Mona i rymdåldern av Filippa Widlund? En häftig resa bland planeterna...









Har du kollat på filmen om Superhjältarna?

tisdag 1 december 2009

Tjoho, nu är det dags för julkalender!

Och i år är det härliga äventyr i både radio och TV.

Nelly Rapp känner du säkerligen till. Det är Martin Widmark som skriver böckerna om Monsteragenten Nelly Rapp som med sin hund löser svåra gåtor under sitt gastkramande jullov. I Sveriges Radio får vi höra äventyren och på Julkalenderns hemsida finns det en blogg och tävling. Monsteragenten Nelly Rapp sitter på bussen ut till farbror Hannibals stora gula slott på landet. Vid Nellys fötter ligger hennes långa och lata, men härliga bassetthund, London. De är på väg för att fira jul. Nelly lutar huvudet mot glasrutan och tänker tillbaka på den där sommaren då hon fick sin monsteragentutbildning i just det där slottet... Var med och lyssna på äventyren som startar idag fram till och med julafton.
I SVT blir det julkalender med superhjältar, superskurkar, äventyr, humor och massor av musik i årets julkalender Superhjältejul. Det är självklart Stål-Henrik och SupersnällasilverSara som dyker upp.