Sidor

måndag 30 november 2009

Böcker om hästar som ändå inte är...

hästböcker! Nu har det kommit två helt olika böcker som har en enda gemensam sak - att de handlar om hästar. Och om så mycket mer - typ livet!

Rör inte Mississippi! handlar om Emma som hälsar på hos sin mormor Dolly under sommarlovet. En gammal rik man i byn dör plötsligt och hans enda levande släkting och arvtagare till rikedomen är en systerson. Men den här systersonen vill sälja mannens häst Missippi till slaktaren. Dolly som alltid tar hand om övergivna djur köper istället hästen och ger den till Emma. Emma är överlycklig, men lyckan blir kort! För systersonen kräver helt plötsligt tillbaka Mississippi och han ställer till bråk och skyr inga medel. I byn börjar det nu ryktas om att Mississippi har står betydelse för arvet och snart sker det inbrott, kidnappning, och hot.

Adzerk den vita hästen handlar om Emma och hennes föräldrar som flyttar till Mongoliet en tid. Emma längtar till sin sköthäst Ajax och pinar igenom sig några månader i Ulan Bataar. En dag träffar hon Baska som också älskar hästar. Det stora äventyret börjar när Emma följer med Baskas familj till landet. Där finns nämligen Adzerk, den vita hästen. Adzerk anses vara en omöjlig häst men Emma försöker få Adzerk att lita på människor igen. En annorlunda hästbok!


fredag 27 november 2009

Augustpriset 2009

Nu är årets augustprisvinnare utsedda! I kategorin för barn- och ungdomslitteratur gick priset till boken Skriv om och om igen, av Ylva Karlsson och Katarina Kuick.

Boken ger tips och inspiration till dig som älskar att skriva och vill fortsätta med det, eller till dig som alltid drömt om att skriva men inte riktigt vet hur man gör. Här finns övningar och bilder, exempel och tankar kring skrivandets konst. Författarna har själva skrivit många barn- och ungdomsböcker och jobbar som skrivarkursledare. På den här sidan kan man läsa mer om boken, få ännu fler skrivtips och dessutom läsa lite om författarna.

Så läs boken, bläddra, låt dig inspireras och skriv, skriv, skriv!

måndag 23 november 2009

Kasper och kapten Mandel

... och så den där Mari.
Kasper är ett stiligt namn för en stilig hund - det tycker ialla fall Kasper själv. Kasper trivs med livet och med sin husse kapten Mandel. Ja, livet är egentligen alldeles underbart, Kasper och kapten Mandel är ett team, det är husse och hund - alltid. Hemma, på jobbet, i bilen, i båten... Tills den där Mari dyker upp. Vad är det som är så himla speciellt med den där Mari? Kasper planerar i smyg hur han och Mandel ska bli av med den där människan. Planerna handlar bland annat om bajsätning och pruttande i smyg - hysteriskt roligt! Om du är hund alltså...

En härligt rolig bok om allvarliga känslor som att känna sig svartsjuk, ledsen och utanför. Jag tror att alla har känt alla de känslor som Kasper känner...


måndag 16 november 2009

Fyren och stjärnorna

Fyren och stjärnorna är en spännande berättelse i historisk miljö. Det är Göteborg förr tiden, närmare bestämt Haga runt sekelskiftet 1900. Det handlar om syskonen Blenda och Erik som bor med sin mamma i ett mycket fattigt kvarter. Deras pappa har seglat till Amerika och sedan har ingen hör något ifrån honom på sju år. En dag bestämmer sig barnens mamma för att flytta ihop med fyrmästare Nordström på hans ö där fyrtornet står och livet förändras för både mamman och barnen. De tvingas lämna sina vänner och grannar för att bo på den lilla blåsiga ön tillsammans med sin stränga styvpappa och alla längtar tillbaka och ångrar att de flyttade. Men så en dag är barnen ensamma på ön och ser ett skepp på sjön som håller på att sjunka. De överlevande männen lyckas ta sig till ön, men vilka är de och har de goda avsikter? Och kan det verkligen stämma att de har nyheter om Blenda och Eriks pappa?
Författarna är gifta och heter Annika och Per Thor. Det här är deras första bok tillsammans men Annika har själv skrivit många böcker tidigare, bland annat En ö i havet.

fredag 13 november 2009

Kalle Skavank

Om du går i 3:an och bor i Göteborg så har du säkert varit på ditt bibliotek och fått en bok om Kalle Skavank som gåva. Skavank betyder skada eller fel. När Kalle var 2 år var han med sina föräldrar i Spanien. Kalle sprang ut på järnvägsspåren och mamman rusade efter för att stoppa honom och det lyckades hon med. Men mamman dog när tåget kom och Kalle blev av med sin fot. Så nu har han en protes och bor med sin pappa i Stockholm. Tillsammans med kusinen Dilsa löser han olika mysterier. Ofta kommer folk med sina bekymmer och problem till kiosken, som Kalles pappa äger. Där är Kalle ofta och hjälper till. 6 böcker finns det om Kalle och Dilsa, vill du veta mer om böckerna och författaren Petrus Dahlin så kan du gå in på Kalles egna hemsida.
Boken som alla 3:or i Göteborg har fått heter Gravstenen i Enskededalen. “En eftermiddag kom en äldre man in i kiosken. Han skakade av rädsla. Hans namn och dödsdatum stod på en gravsten. Och han hade bara en vecka på sig att leva.” Det krävs mod och list av Kalle och Dilsa att lösa detta mysterium!

måndag 9 november 2009

Böckerna om Hedvig!

Du har väl inte missat böckerna om Hedvig?! Nu kommer den fjärde boken om Hedvig som går i trean i en liten skola på landet. En dag får klassen veta att dom ska få en ny klasskompis och Hedvig ser till att bli bästis med den nya direkt. Hon blir mycket nöjd när hon först av alla lyckas träffa och bli kompis med den söta flickan, vacker som en prinsessa med glänsande bruna lockar och ett ansikte som gjort av porslin. Det är bara ett problem: Hedvig tror att den nya i klassen är en tjej, men det visar sig vara en kille som heter Olle. Och då blir allt bara fel. Killarna i klassen säger att hedvig är kär i Olle, och finns det något värre att bli retad för?

Frida Nilsson heter hon som har skrivit böckerna om Hedvig. Hon har varit programledare för Hjärnkontoret på tv. Klicka HÄR om du vill se hur hon ser ut och läsa lite mer om henne.
Den nya boken heter Hedvig och Hardemos prinsessa. Och har du inte läst de första böckerna så gör det! Dom heter Hedvig!, Hedvig och Max-Olov och Hedvig och sommaren med Steken.

fredag 6 november 2009

Ny bok om tidningsdeckarna

Tidningsdeckarna är Ali, Emma, Henke. De är reportrar på tidningen som Henkes storebrors tidning, Norrsjö Nyheter. I den här boken startar allt med att tidningsdeckarna får ett riktigt uppdrag - att spåra vem som har tryckt falska pengar på en firma i Norrsjö.

Samtidigt ska reportrarna skriva om en stor artikel om lajv, rollspel, som heter Blodsband och är en kamp mellan vampyrer och dödliga. På något sätt verkar de falska pengarna höra ihop med vampyrerna. Kommer tidningsdeckarna att lyckas lösa gåtan med de falska hundralapparna?

Vill du vinna ett författarbesök av Arne Norlin till klassen? Var med och tävla. Kolla på insidan av boken, där finns det instruktioner! Ore som var med på bokcirkeln har vunnit i Kerstin Lundberg Hahns tävling - kanske du har lika stor tur och skicklighet.

måndag 2 november 2009

Ännu en bok om en bok


Precis som i Åsa Linds bok, Slumpens bok, så handlar den här boken framför allt om en bok. Författaren heter Zizou Corder och har tidigare skrivit böckerna om Lejonpojken.
I den nya boken Nabus bok är det den hemlöse tjuven Lee Raven som är huvudperson. Han bor på gatorna i London, stjäl det han kan komma över och äter när han hittar mat. En dag råkar han av misstag sno åt sig en mycket värdefull bok. Den är så värdefull att människor blir mördade för att de har den. Men det vet ju inte Lee förstås. För han bryr sig inte alls om böcker. Det är nämligen så att han inte kan läsa. Men det är ju ingen vanlig bok han har fått tag på. Det är en urgammal bok som till varje pris vill bli läst. Och eftersom Lee inte kan läsa så börjar boken helt enkelt berätta historier för honom.
Den här boken får du inte missa! Den är både spännande och full av magi och fantasi.
Är du nyfiken på författaren så kika här. Det är nämligen inte en utan två personer som tillsammans skriver de här böckerna. Och de är släkt med varandra...