Sidor

fredag 30 oktober 2009

Slumpens bok


av författaren Åsa Lind är en perfekt bok för mörka höstkvällar! Det handlar om Hanna, en ovanligt lång tjej som börjar på en ny skola. Hon hittar en bok, en gammal och sliten bok som ser jättetråkig ut. Men det visar sig vara en helt magisk bok. När Hanna läser en mening ur boken så händer det hon precis har läst... Och inte nog med det, det verkar som om det är en massa skumma typer som vill ha tag i den här boken. Och som nu är ute efter Hanna. Ett spännande och magiskt äventyr som räcker länge.

onsdag 28 oktober 2009

Filmer att se fram emot...

Här är tips på heta filmer att se under hösten och vintern. En del går redan nu att låna på biblioteket och en del kommer snart på bio, så håll utkik! Vill du tjuvkika lite, så klicka på länkarna.

Coraline. Baserad på Neil Gaimans spännande bok. Var försiktig med vad du önskar dig, för det kan bli sant...


Till vildingarnas land. Kommer du ihåg den spännande bilderboken av Maurice Sendak? Nu finns den som film!


Cirque du Freak är en läskig film om pojken Darren Shan som du kanske känner igen från en serie böcker som börjar med Skräckens cirkus.


En julsaga. Charles Dickens klassiska julsaga, nu med Jim Carrey i huvudrollen. Juligt, roligt och skrämmande.


Harry Potter och Halvblodsprinsen. Í väntan på sista filmen med Harry Potter kan man ju alltid läsa boken en gång till, eller titta på den näst sista filmen som ju lämnar oss frågande om Harrys och Hogwarths öde.

Ores och Babbels favoritbok...


Näe, det blir ju ingen mer bokcirkel den här terminen. Tyvärr. Däremot kommer det fortfarande att finnas många boktips här på bloggen, så ha koll!!! En bok som Babbel och Ore pratade om och gillade mycket är Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo.

Edward Tulane är en porslinskanin som flickan Abilane får i födelsedagspresent. Edward Tulane är fylld av känslor av sin egen betydelse. När Abilane och hennes familj reser till England med oceanfartyget Queen Mary kastas Edward Tulane överbord. Han sjunker ner till havets djup tills en dag en fiskare får upp honom i sitt nät. På så sätt börjar Edwards fantastiska resa för att hitta hem och hitta kärleken. Läs, njut och torka tårarna... Det är en fantastisk och underbar berättelse! Om författaren kan du läsa mer på förlagets hemsida.

onsdag 14 oktober 2009

Författaren har svarat...

på frågor som Ore och Babbel har ställt om Fredde, Mimmi och Zacki!

Så här svarar Kerstin Lundberg Hahn.

1. Varför skriver du böckerna om Mimmi, Fredde och Zacki? Är det några som du känner?
Fredde, Zacki och Mimmi finns inte i verkligheten. De är påhittade men jag funderade väldigt mycket på dem och deras liv innan jag började skriva så det känns för mig som om de är verkliga. Kanske bär var och en av dem små spår av mig själv? Och kanske har de också ett och annat drag av barn i deras ålder osm jag har träffat? Så är det nog med alla mina bokfigurer att de har lite av mig i sig och lite av andra jag mött.

2. Har det som sker i böckerna hänt på riktigt eller fantiserar du bara ihop allt?
Jag fantiserar ihop det mesta, men blir ofta inspirerad av saker som händer i verkligheten. I Stormens ögon är det ju Mimmis granne som blir rånad på en väska. Den tanken väcktes av en notis i GP om en äldre dam som blivit frånryckt sin väska av två killar på moped. Notisen finns med i boken, på sid 38. Det enda jag har lagt till är sista meningen "det är oklart om det finns något samband med ..."

3. Ska du skriva fler böcker om gänget?
Just nu har jag paus med de böckerna. Nästa höst kommer en annan slags bok för något yngre barn (6-9 år) och jag håller på med en annan spänningsbok, men som inte är en deckare. Kanske blir det mer om Fredde, Zacki och Mimmi senare.

4. Hur lång tid tar det för dig att skriva en bok?
Mellan 6 och 12 månader ...

5. Skriver du på någon bok just nu?
Ja, det gör jag som sagt var. Men jag vet inte riktigt hur jag ska få ihop den ännu, så vi får se hur det går.

onsdag 7 oktober 2009

Andra träffen...


på biblioteket så pratade Ore och Babbel om boken Bakom masken som dom läst. Spännande tyckte Ore som läste ut boken på en dag. Kanske för att man kan känna igen sig i boken?

En dag kommer nämligen Mimmis, Freddes och Zackis fröken in i klassrummet och är arg. Hennes cykel har blivit stulen. I jakten på cykeltjuvarna sker det en massa spännande saker. Babbels cykel blev stulen en gång och Ores bror blev av med sin cykel - så vi kan verkligen känns igen oss i detta!

Vi har även skickat iväg några frågor till författaren Kerstin Lundberg Hahn .
Det här undrar vi över:
1. Varför skriver du böckerna om Mimmi, Fredde och Zacki? Är det några som du känner?
2. Har det som sker i böckerna hänt på riktigt eller fantiserar du bara ihop allt?
3. Ska du skriva fler böcker om gänget?
4. Hur lång tid tar det för dig att skriva en bok?
5. Skriver du på någon bok just nu?

Hoppas hon svarar! Vill du vara med i bokcirkeln? Kom till Västra Frölunda bibliotek på tisdag 13 oktober kl 15.30. Vi sitter i sagorummet och då ska vi ha läst fler böcker. Vill du låna så kom till biblioteket och prata med Camilla. Dessa böcker läser vi till nästa gång: